Prvotina pro Kláru Šmejkalovou [41. ročník LSFH / 2013]

21.10.2013 10:32

 

Laureátkou 41. ročníku Literární soutěže Františka Halase

a držitelkou Zvláštní ceny Klementa Bochořáka

(vydání básnické sbírky dosud knižně nepublikujícímu autorovi)

se v sobotu 19. října 2013 v Kunštátě stala

 

K L Á R A   Š M E J K A L O V Á

 

Klára Šmejkalová (*1993) je studentkou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, žije tamtéž. Své básně publikovala např. na internetových stránkách Literární.cz. Básnická prvotina Kláry Šmejkalové bude představena nejpozději při příležitosti vyvrcholení 42. ročníku LSFH v říjnu 2014.

Klára Šmejkalová přebírá Zvláštní cenu Klementa Bochořáka

 

Uznání poroty LSFH 2013 dále získali

Aneta Čamová (*1991)

Petr Steindl (*1994)

Václav Vomáčka (*1983)

 

Finalisté a hosté setkání měli jedinečnou možnost navštívit běžně nepřístupná místa zámku Kunštát

 

Před domem Františka Halase v Kunštátě

 

41. ročníku Literární soutěže Františka Halase pro začínající básníky se zúčastnilo 59 autorů z celé České republiky. Soutěžní příspěvky hodnotila porota ve složení Jiří Červenka (básník a překladatel), Miroslav Chocholatý (literární kritik a vysokoškolský pedagog), Vojtěch Kučera (básník a příležitostný editor, dramaturg LSFH). Na dvoudenní setkání, které proběhlo v Kunštátě v rámci tradičního Halasova Kunštátu ze soboty na neděli 19. až 20. října 2013, bylo pozváno deset finalistů, kteří byli svou tvorbou představeni i na internetových stránkách soutěže.

 

Literární soutěž Františka Halase, určená pro autory od 15 do 29 let, probíhá nepřetržitě od roku 1972. Od roku 2012 jsou pořadateli soutěže Město Kunštát, Kruh přátel umění Kunštát a Společnost přátel mladé poezie. Vyvrcholení ve formě kunštátského setkání vybraných tvůrců, jehož hosty byli básníci Milan Děžinský, Jan Delong (laureát soutěže z roku 2011) a Pavel Zajíc (laureát soutěže z roku 2012), proběhlo letos podruhé. Součástí Halasova Kunštátu bylo rovněž uvedení 1. svazku Edice LSFH – básnické sbírky Pavla Zajíce Ona místa.

 

Tradiční témata rodové sounáležitosti s krajinou jižních Čech jsou v básnické prvotině  Pavla Zajíce  (*1988) Ona místa zpracována s precizností filmových miniatur či hudebních klipů. Silná vizuální rovina často paralelních dějů, povětšinou osekaná do básnické zkratky, umožňuje čtenáři doslova probytí naznačených situací. Střihy jsou vyvážené, nosné, stejně jako promluvy měnících se postav. Vydejme se tedy, slovy autora, nepropásnout své chvíle, civilně se obléct a schovat do zákulisí pod vrby… Kniha vychází ve spolupráci nakladatelství Šimon Ryšavý a Kruhu přátel umění města Kunštát. Své básně autor publikoval časopisecky například v Hostu nebo Textech.

 

Anotace básnické sbírky Pavla Zajíce Ona místa na Portále české literatury

Fotogalerie z kunštátského setkání