Prvotina pro Pavla Zajíce [40. ročník LSFH / 2012]

21.10.2012 18:03

 

Laureátem 40. ročníku Literární soutěže Františka Halase

a držitelem Zvláštní ceny Klementa Bochořáka

(vydání básnické sbírky dosud knižně nepublikujícímu autorovi)

se v sobotu 20. října 2012 v Kunštátě stal

 

Pavel Zajíc

 

Pavel Zajíc (*1988) je studentem Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, žije v Dačicích. Obsáhlý průřez jeho básnickou tvorbou od roku 2005 do současnosti je k dispozici na literárním serveru Písmák.

Básnická prvotina Pavla Zajíce bude představena nejpozději při příležitosti vyvrcholení 41. ročníku LSFH v říjnu 2013.

 

 

Pavel Zajíc čte báseň Františka Halase Až bomba praskne

 

Uznání poroty LSFH 2012 dále získali

Iva Grajcarová

Jakub Drážník

Alžběta Luňáčková

 

Ocenění finalisté na výstavě ke čtyřicetileté historii soutěže.

Zleva: Iva Grajcarová, Jakub Drážník, Pavel Zajíc

 

Finalisté, hosté a organizační tým LSFH 2012 před jeskyní v Rudce

 

Hostem setkání byl mj. básník Radek Fridrich

 

Halasovo Kunštátsko

 

Obsáhlejší fotogalerie ze setkání zde.

 

Jubilejního 40. ročníku Literární soutěže Františka Halase pro začínající básníky se zúčastnilo 66 autorů z celé České republiky. Soutěžní příspěvky hodnotila porota ve složení Jiří Červenka (básník a překladatel), Miroslav Chocholatý (literární kritik a vysokoškolský pedagog), Vojtěch Kučera (básník a příležitostný editor, dramaturg LSFH). Na dvoudenní setkání, které proběhlo v rámci tradičního Halasova Kunštátu ze soboty na neděli 20. až 21. října 2012, bylo pozváno deset finalistů, kteří byli svou tvorbou představeni i na internetových stránkách soutěže. Vybrané verše finalistů budou zveřejněny v literárních časopisech, profil laureáta přinese Host 9/2012.

Literární soutěž Františka Halase, určená pro autory od 15 do 29 let, probíhá nepřetržitě od roku 1972. Od roku 2012 jsou pořadateli soutěže Město Kunštát, Kruh přátel umění Kunštát a Společnost přátel mladé poezie. Vyvrcholení ve formě kunštátského setkání vybraných tvůrců, jehož hosty byli básníci Radek Fridrich a Radek Štěpánek, proběhlo letos poprvé.

 

 

Od pátku 19. října je v prostorách Městského informačního centra v Kunštátě k vidění výstava Halasův Kunštát a Literární soutěž mapující čtyřicet let této tradiční akce. Základem expozice je část výstavy s názvem 33 let Hledání, která proběhla v Muzeu Blansko v létě roku 2005, a jejíž fragment Muzeum Blansko do Kunštátu zapůjčilo. Výstava je přístupná po dobu otevření informačního centra - ve všední dny od 8:30 do 12:00 a od 12:30 do 16:00.

...