40. ročník Literární soutěže Františka Halase zná své finalisty

15.09.2012 23:03

Čtyři básnířky a šest básníků, takové je konečné složení vybrané desítky mladých tvůrců, kteří přijali pozvání na finálové setkání vybraných účastníků jubilejního 40. ročníku Literární soutěže Františka Halase v Kunštátě. Tříčlenná porota ve složení Jiří Červenka, Miroslav Chocholatý, Vojtěch Kučera finalisty vybírala z téměř sedmi desítek přihlášených autorů a výběr to nebyl vůbec jednoduchý (na seznamech porotců se původně objevilo celkem 24 jmen).

 

Finalisté 40. ročníku Literární soutěže Františka Halase:

 

Z původní desítky nominovaných se dva - Matěj Antoš z Ostravy a Klára Vaníčková z Prahy - omluvili, a tak, protože záměrem organizátorů je umožnit v rámci halasovské soutěže tvůrčí konfrontaci deseti mladým básnířkám a básníkům, byli místo nich osloveni jiní... Všichni výše uvední autoři budou na těchto stránkách představeni básnickým profilem.

Vyhlášení laureáta 40. ročníku Literární soutěže Františka Halase a případného držitele Zvláštní ceny Klementa Bochořáka (bibliofilské vydání básnické prvotiny dosud knižně nepublikujícímu autorovi) proběhne v rámci tradičního Halasova Kunštátu v sobotu 20. října 2012 večer.

K podzimní návštěvě Kunštátu, spojené s účastí na pietním aktu u hrobu Františka Halase a následným večerním poetickým pásmem v kulturním domě, jsou srdečně zváni všichni účastníci letošního ročníku soutěže i milovníci poezie z řad široké veřejnosti. Podrobné informace k Halasovu Kunštátu budou zveřejněny do konce září.

Literární soutěž Františka Halase, určená pro autory od 15 do 29 let, probíhá nepřetržitě od roku 1972. Vyvrcholení ve formě dvoudenního setkání deseti vybraných mladých tvůrců, jehož hostem bude mj. básník Radek Fridrich, probíhá letos poprvé.