Emma Kausc nominována na Cenu Jiřího Ortena

13.04.2018 09:29

 

Emma Kausc, laureátka 44. ročníku Literární soutěže Františka Halase, získala za svůj básnický debut Cykly nominaci na Cenu Jiřího Ortena 2018. Porotou nominováno za „básnické záznamy života v současném multimediálním světě pomocí odosobněného slovníku i neobvyklé obraznosti“. Kniha vyšla jako 5. svazek edice LSFH na podzim 2017. Gratulujeme!

 

Emma Kausc. Foto archiv autorky

 

Mezi nominovanými je společně s Emmou Kausc i Lucie Faulerová za svůj románový debut Lapači prachu (Torst) a Ondřej Macl za básnicko/prozaickou koláž Miluji svou babičku víc než mladé dívky (Dauhpin).

Jméno vítězky nebo vítěze bude slavnostně vyhlášeno 10. května v 17.00 ve Velkém sále Průmyslového paláce na knižním veletrhu Svět knihy Praha 2018. Všichni nominovaní se ještě předtím setkají na autorském čtení, které je na programu 2. května od 18.00 hodin v Literární
kavárně Řetězová, Praha 1.

Tři knihy z jednadvaceti přihlášených titulů vybrala odborná porota ve složení: Olga Stehlíková (předsedkyně), Josef Chuchma, Michal Jareš, Vratislav Maňák a Radek Malý. „Porota se letos z přihlášených titulů rozhodla nominovat jednu knihu prozaickou, jednu básnickou a jednu na pomezí literárních druhů: básnickou sbírku Cykly teprve 19leté  autorky, píšící pod pseudonymem Emma Kausc, která je pozoruhodná svou asociativní metaforikou (vyšlo v edici básnických textů oceněných Literární cenou Františka Halase péčí nakladatelství Šimon Ryšavý), řemeslně zdařilý román Lucie Faulerové Lapači prachu z nakladatelství Torst, v němž mladá prozaička ukazuje, jak originálně je možné si pohrávat s rolí vypravěče i ústřední figury a výměnami jejich partů, a žánrově pomezní, jazykově i myšlenkově pestrý portrét babičky v souboru fragmentů Ondřeje Macla Miluji svou babičku víc než mladé dívky z nakladatelství Dauphin,“ představila předsedkyně poroty, bohemistka, lingvistka a básnířka Olga Stehlíková vybraná díla.

Cena Jiřího Ortena je určena autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době vydání díla není více než třicet let. Toto prestižní ocenění se uděluje od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová.

 

Tisková zpráva k nominacím: https://www.cenajirihoortena.cz/pdf/nominace-b-2018.pdf

 

Emma Kausc: Cykly

Informace o knize: https://lsfh.webnode.cz/products/emma-kausc-cykly-5-svazek-edice-lsfh/

Distribuce Kosmas: https://www.kosmas.cz/knihy/236920/cykly/