Finalisté 43. ročníku Literární soutěže Františka Halase

10.10.2015 19:25

 

Na dvoudenní setkání finalistů 43. ročníku Literární soutěže Františka Halase, které proběhne od 17. do 18. října 2015 v Kunštátě, přijali pozvání

 Klára Goldstein [*1988], Olomouc

Jan Hoferek [*1995], Březolupy / Praha

Lucie Juřenová [*1993], Veselí nad Moravou

Přemysl Krejčík [*1991], Pardubice

Jakub Liška [*1994], Frýdlant v Čechách / Brno

Ian Mikyska [*1994], Praha / Londýn

Miroslav Srna [*1990], Červený Kostelec

Marek Torčík [*1993], Brno

Jan Váňa [*1986], Brno

Vojtěch Velísek [*1990], Brno

 

Finalistů je podle pravidel pouze deset a ani letos to s jejich výběrem porota neměla jednoduché. Pozoru hodné jsou rovněž verše Libora Staňka, Jiřího Štěpána, Svatopluka Rozmarýna Zlatohlávka, Lukáše Soldána, Ondřeje Macla, dále Ladislava Slezáka, Adama Táborského, Elišky Kohlíčkové, Patrika Tomana či Anny Marie Hrbáčkové, Filipa Náplavy, Jiřího Marka, Terezy Konečné, Teodora Kravála... Všichni výše uvedení se objevili v pracovních seznamech poroty jako možní adepti na finále.

Do 43. ročníku Literární soutěže Františka Halase přihlásilo své verše 35 autorů z celé ČR. Příspěvky posuzovala porota ve složení Miroslav Chocholatý (literární kritik a vysokoškolský pedagog), Vojtěch Kučera (básník, příležitostný editor, dramaturg LSFH) a Veronika Schelleová (básnířka. Z pozvaných finalistů porota vybere laureáta a může udělit Zvláštní cenu Klementa Bochořáka, spočívající ve vydání básnické prvotiny knižně dosud nepublikujícímu autorovi. Básnické profily všech finalistů budou postupně uveřejněny na internetových stránkách soutěže lsfh.webnode.cz.

Vyvrcholení soutěže, která se koná každoročně od roku 1972, proběhne v rámci tradičního Halasova Kunštátu. Informace k odpolednímu a večernímu programu, který je určen všem zájemcům o poezii z řad široké veřejnosti, budou průběžně doplňovány. Součástí Halasova Kunštátu bude mj. vystoupení básníka a publicisty Petra Hrušky a uvedení básnického debutu laureátky 42. ročníku Literární soutěže Františka Halase a držitelky Zvláštní ceny Klementa Bochořáka Michaely Horynové s názvem V zahradách (vychází jako 3. svazek Edice LSFH).




Partnerem Literární soutěže Františka Halase je časopis a nakladatelství Host.