Finalisté 44. ročníku Literární soutěže Františka Halase

17.10.2016 06:23

 

Na dvoudenní setkání finalistů 44. ročníku Literární soutěže Františka Halase, které proběhne od 29. do 30. října 2016 v Kunštátě, přijali pozvání

 

Sebastian Kantor [*1987], Třinec

Michaela Kašparová [*1998], Praha

Tereza Sylva Klenorová [*1990], Praha

Teodor Kravál [*1991], Loket / Karlovy Vary / Praha

David Krkoška [*1993], Praha

Anna Petruželová [*1998], Louňovice

Hana Pololáníková [*1996], Velatice

Zdeňka Pospíšilová [*1987], Brno

Jiří Štěpán [*1990], Frenštát pod Radhoštěm / Brno

Adam Vrchlabský [*1997], Brno

 

Finalistů je podle pravidel pouze deset a ani letos to s jejich výběrem porota neměla jednoduché. Pozoru hodné jsou rovněž verše Kristýny Hájkové, Anny Rejdové, Vojtěcha Mišury, Josefa Dlabače, Jakuba Lišky, Bernadety Babákové, Dana Lechmanna, Lenky Chýlové, Lucie Ottové, Marie Mlatečkové, Jakuba Šťastného, Šárky Melicharové, Tomáše Jirouska, Jana Stanislava, Marie Jehličkové či Mariana Kiszy... Všichni výše uvedení se objevili v pracovních seznamech poroty jako možní adepti na finále. Básnické profily všech finalistů budou postupně uveřejněny na internetových stránkách soutěže lsfh.webnode.cz.

Do 44. ročníku Literární soutěže Františka Halase přihlásilo své verše 70 autorů z celé ČR. Příspěvky posuzovala porota ve složení Miroslav Chocholatý (literární kritik a vysokoškolský pedagog), Vojtěch Kučera (básník, příležitostný editor, dramaturg LSFH) a Veronika Schelleová (básnířka). Z pozvaných finalistů porota vybere laureáta a může udělit Zvláštní cenu Klementa Bochořáka, spočívající ve vydání básnické prvotiny knižně dosud nepublikujícímu autorovi. 

Vyvrcholení soutěže proběhne v rámci tradičního Halasova Kunštátu koncem října tohoto roku. Informace k odpolednímu a večernímu programu, který je určen všem zájemcům o poezii z řad široké veřejnosti, budou průběžně doplňovány. Součástí Halasova Kunštátu bude mj. vystoupení básníka Jaromíra Typlta a uvedení básnického debutu držitele Zvláštní ceny Klementa Bochořáka za rok 2015 Marka Torčíka rhizomy (vychází jako 4. svazek Edice LSFH) a představení nové knihy laureátky 43. ročníku Literární soutěže Františka Halase Kláry Goldstein

 

 

Literární soutěž Františka Halase probíhá nepřetržitě od roku 1972 a je určená začínajícím básníkům ve věku od 15 do 29 let. Od svého vzniku se konala pod hlavičkou Okresního kulturního střediska v Blansku, v letech 1993–2011 pod patronací Muzea Blansko. Od roku 2012 jsou organizátory Město Kunštát a Spolek přátel umění města Kunštát (v letech 2012-2014 rovněž Společnost přátel mladé poezie). Cílem soutěže je propagovat poezii, umožnit talentovaným básníkům publikovat a jednomu z nich každoročně vydat knižní prvotinu.

- - -

Obecná poznámka pod čarou:

Psaní poezie je především práce s jazykem. Používání jazyka má svá pravidla, takže například takhle prosím ne: „Nad jejich úděli opona spadne“, ani takhle ne „Křišťálový lustr / místnost temě ozařuje“ a prosím ani takto: „Skřípot starých vyschlých trámů na kterých já ležívám, / se rozléhají po celé cele...“ Určitě stojí za to texty před odesláním do soutěže (nabídnutím komukoli k přečtení) zkontrolovat - jazyk, poezie i čtenář si zaslouží úctu.