Laureátem LSFH 2020 Vít Malota

29.11.2020 21:13

 

Laureátem 48. ročníku Literární soutěže Františka Halase se v sobotu 28. listopadu 2020 stal básník Vít Malota, který převzal rovněž Zvláštní cenu Klementa Bochořáka, spojenou s možností vydání básnické sbírky knižně dosud nepublikujícímu autorovi.

 

Vít Malota (1995) se narodil ve Zlíně, vyrůstal ve Strakonicích. Studuje režii na pražské DAMU. Od dětství se věnoval interpretaci poezie. Jako literární kritik spolupracuje s časopisem Host. Je porotcem divadel a recitátorů na celostátních přehlídkách amatérského divadla. Působí jako divadelní redaktor festivalových zpravodajů. Coby básník spolupracoval například s Českým rozhlasem, publikoval v časopisu Tvar a Host. Ohledně literatury se věnuje i lektorské činnosti. Je spoluzakladatelem divadelního spolku Distheatranz. Básnická prvotina Víta Maloty bude představena nejpozději při příležitosti vyvrcholení 49. ročníku Literární soutěže Františka Halase v říjnu 2021. Kniha vyjde jako osmý knižní svazek samostatné Edice LSFH.   

 

Básnický profil Víta Maloty na internetových stránkách soutěže

Videonahrávka autorského čtení

 

Vít Malota

PONOŘ SE DO VODY

 

pár doušků pražené kávy

vlasy spletla do copu

pomalu

 

méně než jeden nádech

do všeobjímající tmy

kéž se rozletí

 

překryje hlubokou step

a je to taková záře

a takové světlo

 

že se i on

na lavičce v parku

převrátí na druhý bok a zašeptá

najím se zítra

tohle se zaspí

 

Vít Malota, Laureát 48. ročníku Literární soutěže Františka Halase. Foto Lucie Urban

 

Uznání poroty 48. ročníku Literární soutěže Františka Halase dále získali

 

Kristýna Petišková (*1995)

Básnický profil / Videozáznam autorského čtení

 

Lubomír Tichý (*2003)

Básnický profil / Videozáznam autorského čtení

 

Vasilios Chaleplis (*1993)

Básnický profil / Videozáznam autorského čtení

 

Eliška Hondlová (*1995)

Básnický profil / Videozáznam autorského čtení

 

 

Čtyřicátého osmého ročníku Literární soutěže Františka Halase pro mladé básníky a básnířky, se zúčastnilo 70 autorů a autorek z celé České republiky. Zaslané příspěvky posuzovala porota ve složení Miroslav Chocholatý (literární kritik a vysokoškolský pedagog), Vojtěch Kučera (básník a příležitostný editor, dramaturg Literární soutěže Františka Halase), Veronika Schelleová (básnířka a překladatelka).

 

Z důvodu aktuální epidemiologické situace neproběhlo vyvrcholení aktuálního ročníku klasicky formou dvoudenního setkání deseti pozvaných finalistů a finalistek v Kunštátu (původně plánovaného na 16. až 17. října 2020 a následně přeloženého na 28. až 29. listopadu 2020), ale pouze on-line formou 28. listopadu 2020 a to prostřednictvím videonahrávek autorských čtení deseti finalistů, kteří byli svou tvorbou představeni i na internetových stránkách soutěže. Součástí vyvrcholení 48. ročníku Literární soutěže Františka Halase bylo rovněž krátké on-line setkání finalistů a poroty, zakončené veřejně vysílaným vyhlášením výsledků.

 

Kristýna Petišková. Foto Jáchym Černý

 

Lubomír Tíchý. Foto archiv autora

 

Vasilion Chaleplis. Foto archiv autora

 

Eliška Hondlová. Foto archiv autorky

 

Desítku finalistů doplnili Stanislav Klín, Veronika Matúšová, Jakub Racek, Marie Škrdlíková a Lukáš Tomášek.

 

- - -

 

Literární soutěž Františka Halase, určená pro autorky a autory od 15 do 29 let včetně, probíhá nepřetržitě od roku 1972. Od roku 2012 jsou pořadateli soutěže Město Kunštát a Spolek přátel umění města Kunštát.

 

- - -

 

Videozáznamy autorských čtení finalistů

 

Tisková zpráva ke stažení (formát PDF)